Helsinki – kylpyläkaupunki

Ihmiset ovat innostuneet majoittamaan koteihinsa vieraita sosiaalisen median eri palveluiden avulla. Voisi kuvitella tämän olevan uutta kaupunkikulttuuria ja osa uutta ilmiötä, mitä se osittain onkin. Mutta kyse on samalla hieman huvittavastikin myös vanhasta perinteestä.

Pietarilainen seurapiiri piti Helsinkiä runsaat kymmenkunta vuotta seuraelämän tapahtumapaikkana, sillä tsaari oli asettanut matkustuskiellon Venäjän ruhtinaskunnan ulkopuolelle huonojen vaikutteiden pelossa. Helsinki, osana suurruhtinaskuntaa, oli 1800-luvun puolivälissä muutamien vuosien ajan huvielämän kesäkeskus, pieni kansainvälinen kylpyläkaupunki.

Kaivohuone

Helsingin ensimmäinen kylpylä, Kylpylä ja terveyslaitos Wesi, perustettiin vuonna 1838. Kylpylän puinen päärakennus sijaitsi Kaivopuistossa Ullanlinnassa. Se tuhoutui jatkosodassa, mutta kylpylän kukoistusajasta on säilynyt meidän päiviimme Ravintola Kaivohuone. Se toimi jo kylpyläaikana ravintola- ja huvikäytössä kuten nykyisinkin. Tosin Kaivohuoneen pääasiallinen tarkoitus silloin oli antaa miellyttävät puitteet nauttia terveys- eli kivennäisvesiä, eli ravintolakonsepti oli hieman eri.

Varsinaisten kylpylärakennusten lisäksi oli rannassa muutamia uimakoppeja mereen pulahtamista varten. Uimista nykymielessä ei tuohon aikaan kuitenkaan harrastettu.

VillaKleineh

Kylpyläkonseptin eräs kiinnostava piirre oli, miten majoitus oltiin järjestetty. Kaivopuiston alueella oli huviloita, joilla oli velvoite kesäisin kylpylän sesonkiaikana, majoittaa kylpylävieraita kodeissaan. Eli kyse oli sen ajan kotimajoituksesta. Näistä alueen huvilarakennuksista on jäljellä enää kaksi. Toinen niistä on Villa Kleineh, joka toimii nykyisin Alankomaiden suurlähetystönä. Suurlähetystöjä on muutoinkin entisellä kylpyläalueella useita, mikä sopiikin alueen kansainväliseen historiaan.

MeriHelsinki1

Myös itse merikylpyläkulttuuri on myös kokemassa uutta nostetta Helsingissä. Kun viime vuosikymmeninä suomalaisia kylpylöitä on rakennettu lähinnä kuivalle maalle sisämaahan, ollaan jälleen huomattu Helsingin mahdollisuudet tarjota merikokemuksia urbaanissa ympäristössä ja hyödyntää näin Helsingin oivaa sijaintia rannikkokaupunkina.

Kuka tietää, ehkäpä jo ensi kesänä saa Helsinki jälleen kokea meren terveellisyyden, ja kylpyläelämä alkaa kukoistaa Hernesaaren rannassa tai Kauppatorin kupeessa. Toivon mukaan uusien kylpylöiden ulkokuorien kauneus hoitaa sielua yhtä lailla kun vesi hoitaa ruumista.

Yksi kommentti artikkeliin ”Helsinki – kylpyläkaupunki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s