Hesperian kanava virtaa Töölönlahteen

Töölönlahden vähävetisyyteen on esitetty ratkaisuksi jo 1800-luvun lopulla kanavaa nykyisen Hesperiankatujen kohdalle. Näin vesi oltaisiin saatu virtaamaan Taivallahdesta Töölönlahteen ja siinä sivussa olisi hoitunut vesiliikennekin. Heikon virtauden pelättiin toisaalta aiheuttavan terveysongelmia.

Pohjoinen Hesperiankatu 1:dessä on 1900-luvun alkuvuosikymmeninä rakennettu asuintalo. Sen rakentaja tai asukkaat ovat ilmeisimmin toivoneet kanavasuunitelman toteutuvan,  koska ovat maalauttaneet suunnitelmat porttikonginsa seiniin, vai oliko kyseessä asuntojen myynninedistäminen. Porttikongissa voi edelleen käydä ihmettelemässä kaikki ohikulkevat kuinka Hesperian kanava virtaa kohti Töölönlahtea.

Hesperiankanava3

Hesperian kanava porttikongin kuvissa, joista osa näkyy ohessa, hieman epäselvinä tosin. Suuressa kuvassa on perspektiivinäkymä Hesperiankatujen kohdalta Taivallahdelle päin. Nykyisin puiston molemmin puolin kasvavat hevoskastanjarivistöt, erikoisen hieno puukujanne jopa euroopan mittakaavassa.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Hesperian kanava virtaa Töölönlahteen

 1. Tervehdys Henna, luin tänä aamuna Hesaria ja pisti silmään tuo artikkeli missä mainitaan Hesperian kanavan freskosta P. Hesperiankatu 1’ssä. Nyt sinulla kävi tuuri, olen nimittäin tuon hankkeen ”isä”. Jos haluat lisää tietoa hankkeesta niin täytyy jollain tavalla sitten tavata tai toimittaa sinulle materiaalia-. Fresko paljastettiin 28.11.1990, minulla on kutuskortit, postikortti freskosta, kiitospuhe avajaisista, kirjoitus avajaisista Töölöläisessä 16.12.1990.

  … terveisin Cajus

  Elävä Hanko ry, Levande Hangö rf
  Caj Rönnberg pj
  Niittykatu 19, FI-10900 Hanko, Finland
  +358.(0)40.5900535, ronnberg.caj@googlemail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s