Valkoisen värin dilemma ja Juneksen huvilan kätkö

Finlandiatalo

Tällaisena aukeaa maisema Sinisen huvilan ulkokahvilasta. Finlandia-talo kohtaa kansallismuseon tornin(!). Musta suomalainen gneissikiviraita italialaisen valkoisen marmoriseinän keskellä. Tätä voitanee kutsua arkkitehtoniseksi huumoriksi? Piilokuvan vaikutelma on parhaimmillaan kirkkaassa valossa. Toisella puolella konserttitalon saliosan seinää (ei kuvassa) on kaksi raitaa. Niiden huumoria en ole vielä keksinyt.

Valkoinen väri on vaativa ja ympäristöään hallitseva väri, se toimii ympäristössään huutomerkin tavoin. Valkoinen sopii hienosti veistoksellisiin ja yksinkertaisen muotoisiin rakennuksiin, kuten Finlandia-taloon ja Pihlajamäen torneihin, mutta jotta muodot voisi hyvin hahmottaa, tulee rakennusten ympärillä pitää olla  tarpeeksi vihreää luontoa. Kaupunkiympäristössä valkoiset monen rakennuksen kokonaisuudet näyttävät usein hahmottomilta.

Juneksen huvila

Töölö oli aikoinaan huvilakaupunginosa puuvilloineen. Juneksen talo radan varressa on yksi näkyvimmistä, toistaiseksi (!) säilyneistä huviloista. Lähes joka päivä auki oleva kirppis talon alakerrassa on installaatiotaidetta aidoimmillaan. Lattiasta kattoon olevat tavararöykkiöt, joita halkovat vain kapeat kujanteet pitänevät taloa pystyssä ulkopuolen lahotessa ympäriltä.

Ristiriitainen kokemus kun tietää kuinka rikkinäiset syöksytorvet ja armoton vesi tuhoavat puista kaunotarta. Tosin täytyy myöntää että jollei ajattelisi asiaa rakennuksen tulevaisuuden kannalta niin terassin pilarien korvaaminen maalaismaisilla heinäseipäillä on aika huvittava ratkaisu.

Juneksen huvila2

Töölönlahdelle palataan aina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s